Водопад Голям скок (Мъглиж)

Подробна информация за маршрута:

Водопад Голям скок (Мъглиж) се намира в Казанлъшката котловина и предлага прекрасна възможност за разхлаждане в летните месеци, но внимавайте с неговата пълноводност.

Маршрута няма никаква маркировка, но много лесно се следва добре утъпканата пътека нагоре по р. Селченска (Мъглишка). Пътеката прекосява реката дузина пъти, затова си подгответе подходящи за тези условия обувки. През летните месеци – Юли и Август няма да имате проблем с преминаването, но внимавайте през пролетта и есента, реката е пълноводна и на места е до кръста.

Началната точка на маршрута е местността Барите над град Маглиж. Колите се оставят на обособен за целта паркинг встрани на пътя и се преминава през местност устроена за пикник и къмпинг. Тръгвате нагоре по течението на реката и малко по-нагоре пътеката преминава през дървен мост. Минавате мостта и продължавате нагоре, след сто метра ще видите водопад Малък скок, по-малкият брат на целта ви. Следвате пътеката нагоре по течението, като на дузина места трябва да прекосите реката и да продължите на другият бряг. Няма маркировка къде да го направите, но ако се огледате добре, ще забележите добре утъпканата пътека от другият край.

След около 3.5 км от началната точка водопада ще ви се открие и ще ви изненада с внушителния си размер. Ако го хванете не в пълноводните му дни ще стигнете точно в подножието му, за жаласт при нас си беше много пълноводен и няколко метра преди него водата вече беше до кръста. Полюбувахме се отстрани на внушителната му сила, изпихме разбира се по една бира и се отправихме наобратно.

Разстоянието взехме за приблизително 3.5 часа, като основно ни забави преминаването на по буйната и пълноводна река.

Recommended Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *