Върви си туриста по пътечка, а на пътечката – мечка. Ами, не – аптечка!

Колко от вас тръгвайки на преход, разходка или къмпингуване в планината могат с пълна сигурност да заявят, че винаги за подготвени за различни видове травми, неразположения и непредвидени болки? Вие може и да носите, но на средностатистическият турист дори не му хрумва. Защо се получава така – не само, че добавя допълнителна тежест в раниците, но в голяма част от случите не искаме да мислим за негативните последици, или дори нямаме необходимите знания как да постъпим в конкретната ситуация. А е важно, защото това е здраве – нашето здраве!

В планината всички са равни, поздравяват се и са готови да помогнат, да споделят и малкото, което имат. Това е основната причина да се замислим, колко малко трябва и да фокусираме нашите усилия в тази насока – Туристическа аптечка. Като туристическо дружество,  смятаме, че е наша отговорност, алтруистично, да дадем пример и да споделим опита и желанието си да помогнем на обществото, което посещава планината. Което не променя факта, че ще продължим да поддържаме личните си аптечки според персоналните си нужди, според продължителността и сложността на прехода.

И ако срещата с мечка може да е меко казано негативна (притеснителна, бягане, не дай си боже да има наранявания, и следа в кафява цветова гама), то наличието на аптечка в планината бихме искали да внася една идея спокойствие и възможност за реакция.

Надяваме се, че отправните точки – да се пазиш във високата планина, да можеш да окажеш първа помощ и да имаш възможност за реакция са достатъчно основание за развитието на тази инициатива. Смятаме, че това трябва да бъде нашият пример и принос.

Ако искаш да бъдеш част от инициаивата и смяташ, че е важно за теб, за условията в планината, или просто винаги си искал да направиш нещо такова, но нямаш материалите и времето за изработката на аптечка – поздравления – срещна своето решение!

За повече информация може да ни намериш тук: