Maglić 2386m – Първенецът на Босна и Херцеговина

Подробна информация за маршрута:

Връх Маглич с височина от 2386м. е най – високият връй на Босна и Херцеговина. Намира се в Маглич планина и е граничен между Босна и Черна гора. Върхът не е от най – трудните за изкaчване, но имайте предвид, че на моменти има отвесни места, но добре осигурени с въжета.

Маршрута е добре маркиран, като предлага не само изкачвавне на първенеца на Босна, но и прекосяване на границата с Черна гора и премнинаване през красивото Търновачко езеро.

Имайте предвид, че на Търновачко езеро има граничен пунк, където ще ви запишат документите, вземете си ги с вас за прехода и ще ви поискат такса за преминаването на обекта. Към 2021 г. таксата беше 2 евро.

Началната точка на маршрута е добре оформен паркинг на края на 17 км черен път, който започва малко след град Tjentište. ЦЪК Пътя е проходим за лека кола, но внимавайте за валежи и лошо време, все пак е черен. По слредата на пътя ще влезете в национален парк, за което ще трябва да си заплатите по 20 БАМ (националната валута на Босна) на човек, за да може да продължите.

Препоръчвам следобед да предприемете пътуването към началната точка, защото хайка е целодневен и няма да ви стигне времето. Горе има къде да се опъне палатка и една две постройки, които може да се нарекат хижи. С две ръце ви препоръчвам малко по надолу една прекрасна малка къщичка на местен кравар, който ще ви разкаже неверояни истории за района и живота на високо.

В деня на хайка се запасете с достатъчно вода, защото по пътя няма да намерите. Тръгваме ранно сутринта, като първите 2 км са със силно изразена денивелация – 695 положителна. Имайте напредвид, че на места се върви сред сипеи и падащи камъни и колкото по-нагоре се качвате, толкова по-отвесно става. В последните няколкостотин метра има и обезопасително метално въже, с което може да си помагате при изкачването. След приблизително 3.5-4 часа сте на върха и първото, което ще ви направи впечатление е веещият се сръбски флаг, но това си е особенност по този край.

След задължителната почивка, снимки на върха и небеизвестната бира се отправяме надолу, но ще продължим не наобратно ами на юг и ще влезем в Черна гора. Минаваме през други 3-4 върха с подобна надморска височина, и през цялото време ни се откриват гледки към красивото езеро.

След около 3 км ще почнем да сваляме денивелация към езерото и след още 3 км ще сме на езерото и пункта на граничните служби.

Почивка и отмаряне на брега на високопланинското езеро и се отправяме наобратно към паркинга. След около 5 км, в които ще трябва да свалим и после качим едни 300 м денивелация сме при колите и ни очакват нови 17 км по черения път за да слезем до цивилизацията. Но всичко си е заслужавало – качили сте най-високия връх на Босна и Херцоговина и сте си заслужили небезисвестната им телешка плескавица.

Целият преход е призблизително 13 км и ще ви трябват 6+ часа.

Recommended Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *