връх Вихрен

Подробна информация за маршрута:

Връх Вихрен с височина от 2914м. е най-високият връх на Пирин планина, втори в България, след връх Мусала в Рила и трети на Балканския полуостров след връх Митикас в планината Олимп (Гърция)

Маршруата е със средна до висока трудност, добре маркиран, като следва постоянно червено-бялата (билна) маркировка.

Имайте напредвид голямата денивелация и изцяло каменистия терен. Вода ще намерите само в началото, при хижа Вихрен, така че си вземете достатъчно, особенно в топлите летни дни.

Началната точка на маршрута е паркинга на Бъндеришка поляна и заведението известно като „при Лазар“. От там се хваща по асфалтовия път към хижа Бъндерица, подминавате известната Байкушева мура, може на връщане да се отбиете и да я видите, отклонението е само 10 мин. При един голям десен завой следете за маркировка, защото напускате асфалтовия път и влизате в гората. След около 20 мин. вървене от началната точка ще сте при х. Вихрен.

Запасявате се с вода от чешмата пред хижата и поемате нагоре по маркираната пътека. Вървите около 700 метра само нагоре по камъните и малко след като прекосите един малък поток се оглеждате за разделението на пътеката. Търсите маркировка за връх Вихрен, а не за Казаните, от там после ще се върнете.

Поемате нагоре по пътеката за връх Вихрен и в следващите 1.5км сте само нагоре, други пътеки и маркировки няма да срещнете. След като изкачите билото ще попаднете на една седловина, където от юг ще се включи друга пътека, тази от Муратов връх, поемате по нея и продължавате на север към крайната цел.

Вървите около 500м по доста равна и приятна пътека, докато не стигнете до подножието на Вихрен. От там до върха са стръмни, зигзаобразни 600м. и сте на върха на Пирин планина.

След задължителната почивка и снимки на върха се отправяте на север към седловината между Вихрен и Кутело (вторият по височина връх в Пирин). Следва стръмно спускане около 600 метра до седловината, като почти целия маршрут е обезопасен със синджир.

Продължавате на изток и преминавате през т.н. Казаните. Вървите приблизително 1,3км. и малко след малкия Казан от ляво ще ви се открие заслон Казана, там следите за маркировката. На север се отклонява залената маркировка, за хижа Бъндерица, а на юг червената за хижа Вихрен. Тук може да поспрете и да прецените накъде искате да продължите. Към хижа Бъндерица е една идея по малко разстянието и ако сте изморени може да продължите натам. За конкретния маршрут избрахме да минем по червената маркировка и да минем през хижа Вихрен.

От разклонението до хижата са приблизително 2,6км и се изминават за около 1 час. По пътя ще минем през отклонението за най-екстремния път към Вихрен – Джамджиев ръб, той ще е за друг път.

На хижата зареждаме отново със студена вода, взимаме си задължителния печат за десетте първенци и продължаваме към крайната цел, за заслужената бира.

Целият преход е приблизително 12км и ще ви трябват 6+ часа.

Recommended Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *